Superkamion za bespuća

Bez autora
May 25 2010

„Mercedes” je na Međuna­rodnom salonu privrednih vozila u Beogradu predstavio „zetros”, supermoćnu „off-road” mašinu namenjeno pre svega vojsci, ali i civilnom sektoru. „Zetros” se pojavio pre dve godine na Sajmu vojne opreme u Parizu „Eurosatory 2008” kao zamena legendarnog „unimoga”. Vozilo sa pogonom na svim točkovima i kabinom iza motora je dostupno kao troosovinski „zetros 2733 A 6x6”, nosivosti od sedam do deset tona, i kao lakši model sa dve osovine i oznakom „zetros 1833 A 4x4” (nosivost od četiri do šest tona). „Zetros” se sa lakoćom kreće i na najzahtevnijim teretnima, što mu daje jedinstvenu ulogu i iskoristivost u brojnim svrhama. Takođe, koncept kabine iza motora omogućava veliku slobodu kretanja u kabini i odličnu zaštitu putnika. Recimo da vojna verzija ima balističku zaštitu koja uključuje čeličnu ploču od sedam milimetara koja se serijski postavlja na pod kabine kao zaštita od mina. Komforu tokom vožnje doprinosi i položaj sedišta između osovina, što pruža i izvrsnu zaštitu u slučaju sudara.

Superkamion za bespuća„Mercedes” je na Međuna­rodnom salonu privrednih vozila u Beogradu predstavio „zetros”, supermoćnu „off-road” mašinu namenjeno pre svega vojsci, ali i civilnom sektoru.

„Zetros” se pojavio pre dve godine na Sajmu vojne opreme u Parizu „Eurosatory 2008” kao zamena legendarnog „unimoga”.

Vozilo sa pogonom na svim točkovima i kabinom iza motora je dostupno kao troosovinski „zetros 2733 A 6x6”, nosivosti od sedam do deset tona, i kao lakši model sa dve osovine i oznakom „zetros 1833 A 4x4” (nosivost od četiri do šest tona).

Nema prepreka

„Zetros” se sa lakoćom kreće i na najzahtevnijim teretnima, što mu daje jedinstvenu ulogu i iskoristivost u brojnim svrhama. Takođe, koncept kabine iza motora omogućava veliku slobodu kretanja u kabini i odličnu zaštitu putnika. Recimo da vojna verzija ima balističku zaštitu koja uključuje čeličnu ploču od sedam milimetara koja se serijski postavlja na pod kabine kao zaštita od mina. Komforu tokom vožnje doprinosi i položaj sedišta između osovina, što pruža i izvrsnu zaštitu u slučaju sudara. Osnovu novog vozila čini primena dobro poznatih i proverenih komponenata iz „aksor” i „aktros” modela sa pogonom na svim točkovima, modifikovanih za „off-road” primenu i u kombinaciji sa potpuno novom kabinom. Korišćenje komponenata iz velikoserijske proizvodnje obezbeđuje globalnu raspoloživost rezervnih delova i servisnih usluga. Specifično za „mercedes zetros” je da su komande potpuno identične u oba modela, tako da se vozači lako prilagode promeni vozila. Osim toga, nije potrebno sa se kabina podiže zbog intervencija mehaničara, tako da posada vozila može da ostane u vozilu.

Stalni pogon na sve točkove


„Zetros” je idealan izbor i u najzahtevnijim situacijama koje možemo da zamislimo, kao što su gašenje požara na nepristupačnim terenima, evakuacija ljudi i drugi specijalni zadaci. Prilagođen je primeni na izuzetno zahtevnim terenima i, što je najvažnije, standardno je opremljen stalnim pogonom na sve točkove. Dvostepeni razvodnik pogona sa prenosnim odnosom za vandrumsku vožnju od 1:1.69 povećava vučnu silu kada se vozilo kreće u ekstremnim uslovima. Mehaničke blokade diferencijala se mogu uključiti na zadnjoj osovini, između osovina i na prednjoj osovini. Jednostruki točkovi na svim osovinama su deo standardne opreme i dodatno poboljšavaju sposobnost kretanja vozila van puteva.

Obrtni momenat 1.300 Nm

Snaga „mercedes zetrosa” dolazi iz rednog šestocilindirčnog 7,2-litarskog turbodizelaša snage 326 KS i maksimalnog obrtnog momenta 1.300 Nm dostupnog već od 1.200 obrtaja u minutu. Kompaktni agregat je svoju izdržljivost dokazao nebrojeno puta na drugim „Mercedesovima” teretnim vozilima, kao i u primeni u vandrumskim uslovima. Obrtni momenat se do robusnih planetarnih osovina prenosi preko menjača sa hidrauličnom promenom stepena prenosa, koji ima osam drumskih i jedan pužni stepen prenosa. Doboš kočnice i lisnati gibnjevi na svim osovinama deo su opreme koji se podrazumeva kada se rad obavlja u otežanim uslovima.

Lagan za vožnju

„Zetros” je dostupan sa međuosovinskim rastojanjem od 4.800 mm na dvoosovinskim modelima, odnosno 4.750+1.450 mm na troosovincima. Takođe, dimenzije „zetrosa” su specijalno prilagođene lakom transportu vozom ili avionom. „Mercedesovi” stručnjaci naglašavaju i da je „zetros” jednostavan za upravljanje. Naime, prednja osovina je postavljena daleko napred i vozač sedi iza nje, tako da „zetrosom” upravlja kao da je u pitanju klasičan automobil. Takav položaj sedenja manje umara posadu i omogućava bolji raspored mase vozila i ukrcanog tereta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik